De uitvoering van de jeugdhulp valt sinds 2015 onder de verantwoordelijkheid van de gemeente, dit is vastgelegd in de Jeugdwet. Daarnaast heeft de gemeente verantwoordelijkheden op grond van onder meer de Wet Publieke Gezondheid.
Aandchtspunten van de Adviesraad voor 2025:
- De gemeentelijke budgetten die ingezet worden voor jeugd, onderverdeeld naar o.a. specialistische jeugdhulp, toegang jeugdhulp, jongerenwerk, kinderwerk, schoolmaatschappelijk werk, leerplicht, jeugdgezondheidszorg, overige preventie. We vragen de gemeente naar de budgetverdeling.
- Beschikbare statistische informatie. Zoals het aandeel jeugdigen dat sport/ lid is van een sportverenging, met een uitsplitsing naar het wel of niet opgroeien in een gezin onder de armoedegrens, en over het gebruik van jeugdhulp. Ook is in 2023 de 15 Gezondheidsmonitor Jeugd opnieuw uitgevoerd door de GGD.
- De vraag of er in de Visie Sociaal Domein voldoende aandacht gaat zijn voor het versterken van de sociale en pedagogische basis, inclusief preventie en voor normaliseren en versterken van het gewone leven.
- De aanwezigheid van het jongerenwerk op straat en de beschikbaarheid van ontmoetingsplekken voor jongeren. Dit zijn in ieder geval ook gesprekspunten in de te organiseren gesprekken met jongeren. We betrekken hierbij ook het onderzoek van Buurtbinders naar het jongerenwerk en een jeugdcentrum.
- De vraag in hoeverre en op welke wijze de gemeente de regie pakt in het bij elkaar brengen van de organisaties en partijen die met jeugd en gezin bezig zijn, zeker ook als multidisciplinair overleg over gezinnen/jeugdigen gewenst of noodzakelijk is.
De voornemens van de Adviesraad voor 2025 omvatten verder om gesprekken te voeren met:
- De leerplichtambtenaren van de gemeente. We hebben signalen ontvangen dat zij door personeelskrapte alleen toekomen aan hele urgente zaken en nauwelijks aan meer preventieve activiteiten. Hoe schakelt dat met voorkomen van verzuim en het bevorderen van het recht op onderwijs?
- De beleidsmedewerker jongerenwerk van Mijn Gemeente Dichtbij en wethouder Fred van Nistelrooij. Onderwerp van gesprek is onder meer het beleid ten aanzien van ontmoetingsplekken voor jongeren/jongerencentra en de rol van het jongerenwerk daarin.
- Een aantal scholen voor primair onderwijs, we denken aan – om te beginnen, in samenhang met het wijkvraagstuk Selissenwal – de Prinses Amaliaschool. In een volgende fase komen een school in Oost en scholen voor s(b)o: De Maretak, en het Vada College (LaSalle) aan de orde.
- Medewerkers van Wegwijs, het loket waar ouders en jongeren met hun vragen en zorgen binnenkomen. We nemen de resultaten van het ervaringsonderzoek mee als input in dit gesprek. We maken in 2025 een afspraak met Wegwijs. Met de gemeente gaan we in gesprek over het gepleegde cliëntervaringsonderzoek naar de daadwerkelijke jeugdhulp..
Heeft u zelf ervaringen met of suggesties voor het verbeteren van het gemeentelijk beleid dan horen wij die graag.
De portefeuillehouders:
Rob Gilsing ..
Peter Hulsen heeft ervaring rond preventief jeugdbeleid en rond onderwijsbeleid. Hij is toezichtshouder van, verspreid over het land, een basisschool, een scholengemeenschap voortgezet onderwijs en een samenwerkingsverband passend onderwijs.
Adviezen portefeuille Jeugd.
- Advies van 19 februari 2024 inzake reactie op concept-Beleidsprogramma Jeugd 2024-2028