Seniorenbeleid, Wmo, vrijwilligers en mantelzorg

De portefeuille Seniorenbeleid, Wmo, vrijwilligers en mantelzorg richt zich op de ontwikkeling en voortgang van deze beleidsvelden. Portefeuillehouders zijn Tineke Nuesink en Kees de Waal.

Aandachtspunten ten aanzien van de thema’s Wmo, Mantelzorg en Ouderenbeleid voor 2025 zijn:

  1. Ouderenagenda
    Het door de gemeente vastgestelde ouderenbeleid en de uitvoering daarvan is voor de Adviesraad het uitgangspunt, hierin zijn 4 pijlers benoemd:

    1. Wonen en woonomgeving
    2. Gezond en vitaal
    3. Verbondenheid en eenzaamheid
    4. Ondersteuning en zorg thuis.
  2. Hartjes in de Wijk (HidW)
    Om senioren in Boxtel op bovenstaande 4 gebieden te kunnen ondersteunen is het concept van Hartjes in de Wijk ontwikkeld en is als pilot gestart in gemeenschapshuis de Rots. In november 2024 was een eindevaluatie gepland om dan de resultaten van deze pilot vast te stellen en te besluiten of het zinvol zou zijn om dit concept verder uit te rollen naar de overige wijken. Het huidige HidW heeft tot heden dus nog steeds de status van pilot en verdere voortgang, ontwikkeling, etc. is tot heden voor iedereen onbekend. Per 1 december 2024 is een kwartiermaker aangesteld maar haar opdracht is voor ons nog onbekend. Als portefeuillehouders zullen wij in afzienbare termijn een afspraak maken om te horen wat haar opdracht is als ook te vernemen wanneer en welke vervolgstappen op korte termijn verwacht mogen worden.
  3. Zorgzame buurt
    Om de hierboven vermelde pijlers te verstevigen is een “zorgzame buurt” noodzakelijk. In een zorgzame buurt kennen bewoners elkaar en zijn ook bereid elkaar te helpen of te ondersteunen in de vorm van kleine klusjes wanneer dit nodig is. Als portefeuillehouders gaan we hierover in gesprek met de beleidsambtenaar ouderen en de buurtondersteuners van Contour de Twern met de vraag hoe zij denken dit te gaan realiseren en wat zij daarvoor nodig achten. Seniorenvereniging Boxtel heeft samen met Contour de Twern het initiatief genomen voor bijeenkomsten met het thema “Buren voor elkaar”. Wij willen nauw betrokken blijven bij de ontwikkelingen van dit project en mogelijk ondersteuning bieden wanneer professionele ondersteuning of financiën tekort dreigen te schieten en wij dan eventueel ondersteuning bieden in de vorm van een ongevraagd advies richting B&W.
  4. Mantelzorg
    Door de toenemende vergrijzing, het langer thuis wonen, gebrek aan zorgprofessionals en stijgende wachtlijsten zal de druk op het dalende aantal beschikbare mantelzorgers steeds meer toenemen. We willen daarom goed in beeld krijgen wat de activiteiten en plannen in de gemeente voor de komende jaren zijn. • Wat is het jaarplan 2025/2026 voor het steunpunt Mantelzorg • Is er aandacht voor mantelzorgers van mensen met een psychische aandoening • Waar liggen de prioriteiten voor het Steunpunt Mantelzorg Als portefeuillehouders is onze eerste actie dat wij op korte termijn in gesprek gaan met de coördinator Mantelzorgsteunpunt en de verantwoordelijke beleidsambtenaar.
  5. Toekomstscenario’s gemeenschapshuizen
    In 2025 wordt in gezamenlijkheid vanuit vertegenwoordiging van de alle gemeenschapshuizen, wijkmakelaar(s), beleidsmedewerker en verantwoordelijk wethouder een vervolg gegeven aan de brede visieontwikkeling geldend voor alle deelnemende gemeenschapshuizen. Zodra deze conceptvisie is vastgesteld wordt deze ter beoordeling voorgelegd aan de gemeenteraad. Ook zal dan tegelijkertijd duidelijkheid gegeven moeten worden over de voortgang en het voortbestaan van de huidige gemeenschapshuizen en zo ja in welke vorm en in welke aantal. Dit is een proces “van de lange adem”. Echter als de stip op de horizon voor iedereen hetzelfde is, komt het vast goed.

De portefeuillehouders

Tineke Nuesink is sinds 2019 actief als vrijwilliger in de gemeente Boxtel. Na vele jaren mantelzorger te zijn geweest is ze daarna gestart als Wmo cliëntondersteuner en ouderenadviseur voor senioren in de gemeente Boxtel. Door haar ervaringen als mantelzorger en cliëntondersteuner heeft ze een goede kijk op wat er leeft onder de senioren en waar ze in het dagelijks functioneren tegenaan lopen.

Tineke richt zich binnen de Adviesraad met name op de Wmo en ouderenbeleid.

Kees de Waal heeft 47 jaar ervaring als manager binnen de gezondheidszorg. Hij heeft in die jaren alle ontwikkelingen binnen de gezondheidszorg van dichtbij meegemaakt. Zo heeft hij onder meer in 1997 een zogenaamde Schakelafdeling binnen het ziekenhuis opgezet. Hier verblijven mensen die vanuit het ziekenhuis worden doorgeplaatst naar een verpleeghuis of elders. Hij was ook nauw betrokken bij de introductie en de gevolgen van de invoering Wmo. De laatste periode stond voornamelijk in het teken van het ontwikkelen van verplicht gestelde zorgpaden.

Naast de portefeuille Seniorenbeleid en Wmo richt hij zich ook op de aandachts-gebieden vrijwilligers en mantelzorg.

Adviezen portefeuille Wmo, vrijwilligers, mantelzorg